Съботна работилничка

Съботните ни работилнички са част от цялостната ни обучителна концепция. Според нас, творчеството е неделима част от доброто образование, защото чрез него децата развиват своето въображение, фина моторика и концентрация. Това са качества и умения, благодарение на които обучителният процес става много по-приятен, много по-бързо се усвояват нови знания и се запомнят старите.

Работата с ръце подобрява функциите на мозъка, а това развива и интелекта на децата. Също така, когато изработваме нещо с ръцете си умът ни се успокоява, освобождава се от ежедневните проблеми, подобрява се концентрацията и търпението.

Работилничките се провеждат в събота два пъти на месец. Те са с времетраене два часа( 10:30- 12:30). В тези часове децата се запознават с различни материали и техники в приложното изкуство. Изработват свои собствени модели, които остават за тях. Предвидили сме два часа, тъй като има технологии, които изискват поетапна работа и е нужно време, за да бъде изработен съответния модел. Докато изчакват процесите, децата имат възможност да си поиграят и да се пораздвижат. Заниманията са подходящи за деца над 4 години.

В тази възраст децата трябва да затвърдят уменията, научени на 2 и на 3 години. Те изпитват огромно удоволствие, когато могат да направят нещо сами със собствените си ръце. Това им дава тази така важна увереност – трамплин към усвояването на нови знания и умения, необходими за следващите етапи в тяхното развитие. (Предучилищна и училищна възраст)

За по-големите деца Съботна работилничка е чудесна възможност, не само да научат нови неща, но и да могат да ги приложат. Често родители ни питат как тези занятия допринасят за усвояването на учебния материал. Има много антропологични изследвания, които недвусмислено доказват способността ни да се концентрираме, когато правим неща свързани с ръцете. Но не да натискаме копчета или да скролваме по екраните. Доказано е например, че простото дялкане на дървена пръчка повишава аналитичността ни. Ето ви две способности на мозъка, без които усвояване на математически познания е трудно.

Наша образователна концепция е взаимодействието между отделните деца в различна възраст. Защото в реалния живот, ние не се срещаме само с хора на нашите години. Налага ни се да общуваме с хора от различни възрасти, а това е фундаментално умение свързано със способността ни да учим.

Има много различни занятия и техники, които използваме, но ето ви още един пример. Децата обожават занятията, в които готвим или правим хляб. Настава една приятна бъркотия, а брашното хвърчи навсякъде! Това е идеална възможност за взаимодействие между децата. По-големите инстинктивно се опитват да помогнат на по-малките и така едните затвърждават уменията си, а другите научават нови неща.

Тази неформална и творческа среда има пряко отношение с образователните дисциплини, които децата изучават в училище, а впоследствие това се превръща в базови умения за целия им живот.

За да следите конкретните занятия и дати, както и да запазите място, можете да ни намерите във фейсбук или  да се свържете с нас по телефона посочен в контакти.