Занималня за деца от 3 до 5 г

Когато детето е на 3 години това е идеалното време то да започне да посещава място с други деца, тъй като това е така наречената “златна възраст”. До скоро то е било в бунтарските си 2 години, но след като навърши 3 г. става много по-сговорчиво и уравновесено. В тази възраст децата започват да изпитват нужда от компанията на други деца, развиват  способността си да изчакват реда си, да делят и да разменят играчките си.

При нас децата от 3г. до 5г.са в една група, защото ние държим те да  взаимодействат помежду си точно както и ние възрастните. Предлагаме им различни занимания, съобразени с техните възможности и развитие. Така, ако някое дете на 3г.прояви желание да се занимава с материали за  5-годишни ние му предоставяме възможността да опита. Има деца на 5 години, които имат нужда да изградят някои навици, така че не ги насилваме да правят неща, за които още не са готови.

За децата в групата от 3г.до 5г.обучението е организирано по следния начин:

Всяка седмица има определена тема, а всеки ден от седмицата е с различно образователно направление по тази тема. Например: темата за седмицата е Плодове. В понеделник провеждаме беседа с обследване- децата се запознават с различните плодове, говорим си кое къде расте, след което опитват от тези плодове. Във вторник моделират или рисуват плодовете. В сряда четем приказка свързана с плодове, обсъждаме и преразказваме. В четвъртък правим логически задачки и рзвиваме математическите познания отново с тази тематика. В петък завършваме темата с подвижни игри.

Обучението на децата в тази възрастова група е полудневно като е възможно то да бъде преди обед ( от 08:00-12:30) или следобед ( 13:30- 18:00).

Ето един примерен полудневен график:

08:00- 09:00- прием на децата

09:00- 09:30- раздвижване с песнички и танци

09:30- 10:30- занятие по темата на седмицата

10:30-11:00- закуска

11:00- 12:30- игри навън ( ако времето не го позволява-  в детското студио)

Най-важните години от живота на детето са първите 5, защото тогава то формира своята личност. Това е основата, върху която ще се изгражда неговият живот като възрастен. Те са важни не само за емоционалното, но и за интелектуалното развитие на детето. В този период се формира и една голяма част от неговата интелигентност. Това не означава, че детето може да овладее познанията на възрастен, а че от развитието й зависи до каква степен то ще овладее умението да обработва и използва получените знания.

На 3 години децата искат да се справят сами. В нашето детско студио използваме  този етап, за да ги научим да обличат якето си, да се преобуват, да подреждат маса за хранене, да отсервират. Това са дейности от реалния живот, които децата в тази възраст изпълняват с удоволствие. Чрез тях те добиват увереност в своите способности, учат се на търпение и концентрация. Това е подходяща възраст за поставянето на основи за усвояване на езикови познания, като ги представяме под формата на игра.

4 години е и перодът, в който включваме и математическите познания. Точно поради полета на въображението в тази възраст децата много по-лесно разбират математическите действия, количество, форми. Използваме този втори, но вече по-осъзнат бунтарски период, когато децата обичат да преобръщат всичко познато наопаки, да го въртят във всички посоки и да  питат: “А какво ще стане, ако…?”

Този етап зъвършва с прелестните 5 години. На тази възраст детето е вече много по-спокойно и уравновесено. То е в мир със себе си и с околните, готово е да сътрудничи. Има огромно желание да учи нови неща, концентрира се по-лесно, развило е умението да завършва това, което е започнало.  

Разликата между децата, които вече могат да четат и тези, които се учат на това в първи клас не е в интелекта им, а в това ,че първите ще научават всяко ново знание с по-голяма лекота именно заради увереността си.